Yurtdışında Okumak İçin Ne Gibi Şartlar Sağlamak Gerekir

Sürekli olarak değişmekte ve gelişmekte olan dünyaya uyum sağlamak başarılı olmak için milyonlarca insan ilköğretimden itibaren her aşamada eğitim almak zorundadır. Gelişen teknoloji, kolaylaşan ulaşım ve iletişim araçlarının yaygınlaşmasıyla birlikte eğitiminde yaygınlaşması ve eğitim alan kişi sayısının artmasına vesile olmuştur. Bu durum yurtdışında üniversite okumak ya da eğitim almak isteyen öğrenci sayısının da artmasına imkân sağlamaktadır.

Kendi ülkesinde istediği üniversite ya da bölüme yerleşememiş olmak, gelişmiş ülkelerin eğitim sisteminden yararlanmak istemek, farklı ülke kültürlerini tanımak, farklı ülkelerde yaşama ya da çalışma imkânına sahip olmak gibi farklı nedenlerden dolayı birçok öğrenci üniversiteyi yurtdışında okumayı tercih etmektedirler.

Bununla birlikte uluslararası ekonomik ve kültürel ilişkilerin artmasıyla birlikte turizmden sanayiye kadar pek çok alanda çalışmak için en az bir yabancı dili iyi derecede bilmek gerekli. Yurtdışında üniversite okumak en az bir yabancı dili en iyi şekilde öğrenmenin yanı sıra farklı kültürleri tanıma imkânı da sağlamaktadır. Yurtdışında dil eğitimi bunların yanı sıra daha dünya çapında bir bakış açısı geliştirmeye, uluslararası bir bağ kurmaya ve birçok ülkede geçerli olan bir diplomaya sahip olmak için çok büyük avantaj sağlamaktadır.

Şartlar ve Gerekli Belgeler

Yurtdışında üniversite okumak için aranan şartlar ülkeden ülkeye farklılık gösterse de genel olarak şunlardır:

  1. 1.     Üniversiteyi yurtdışında okumak isteyen adayların seçmek istedikleri ülke ve üniversiteye bağlı olarak Lisans Yerleştirme Sınavı’nda barajı geçmeleri ya da ülkelerinde istedikleri bölümü kazanmaları gerekiyor. Pek çok ülkede öğrencilerin Türkiye’deki devlet üniversitelerine, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki bir üniversiteye ya da vakıf üniversitelerine yerleşmeleri yeterlidir. Bazı ülkeler ve üniversiteler LYS’ye girme şartı aramayabiliyor. Fakat öğrencinin eğitimden sonra diploma denkliği alabilmesi için YÖK tarafından LYS’ye girme şartı aranabiliyor.
  2. 2. Yabancı dil bilme şartı ise yine ülkeden ülkeye değişiyor. Fakat genel olarak üniversiteler öğrencilerin TOEFL ya da IELTS gibi uluslararası geçerliliği olan sınavlardan belirli bir puanın üzerinde skor yapmasını bekliyor. Bununla birlikte dil sınavlarında başlangıç seviyesinde puan alabilen öğrenciler üniversitenin anlaşmalı olduğu bir dil okulunda bir yıl eğitim alabiliyorlar.
  3. 3.  .     Üniversite için gidilecek ülkede bir banka hesabı açarak belli bir miktar parayı bu hesaba yatırmak gerekebiliyor. Bu para teminat olarak ülke tarafından dondurulabiliyor ya da bloke edilebiliyor
  4. 4.     Bir diğer zorunluluk ise öğrenci vizesi almak. Bazı ülkelerden vize kolaylıkla alınabiliyorken bazılarında ise vize başvurusu için üniversiteden gelen kabul belgesi veya üniversiteye kayıt olmak gerekebiliyor.

Gerekli olan belgeler gideceğiniz ülkeye ve üniversiteye göre değişiklik gösterse de genel olarak şunlardır:

  1. 1.     Ders notlarını gösteren transkript
  2. 2.     Uluslararası öğrenci başvuru formu ve başvuru ücreti
  3. 3.    Lise diploması (mezun öğrenciler için)
  4. 4.     Liseden öğrenim görme belgesi
  5. 5. Öğrenciyi ve kariyer amaçlarını anlatan motivasyon mektubu
  6. 6.      Akademik referans
  7. 7.     Dil sınavı sonuç belgesi
  8. 8.     Üniversite tarafından istenen kompozisyonlar
  9. 9.     SAT, AP, IB, Abi tur ya da Baccalaureate skoru
  10. 10.  Fotoğraflar
  11. 11. Kimlik fotokopisi
  12. 12. Sağlık raporu
  13. 13.  Pasaport fotokopisi
  14. 14.  Banka referans mektubu

 

.



Bir Cevap Yazın